Verzorging - IERSE SETTER OFREDPRIDE

Ierse setters
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verzorging

Verzorging

Vacht


Met een fijne kam haal je de onderwol uit de vacht. De bevedering aan de voor- en achterbenen borstel je uit. Bij erge klitten gebruik je een dubbele effileerschaar. Let er wel op dat je geen gaten krijgt. Het haar op de borst en de buik uitborstelen. Eventuele dode haren pluk je weg. Deze zijn vaak dof en licht gekleurd.

De oren aan de binnen- en buitenkant gladplukken. Let wel op de oorranden, deze kun je stuk trekken. Eventueel knip je de haren langs de oorranden met de enkele effileerschaar. Pas wel op dat de oren bij effileren een andere kleur kunnen krijgen. Het hoofd gladplukken. De hals met de enkele effileerschaar tot het borstbeen gladmaken. Zorg ervoor dat de overgang naar de nek en schouders vloeiend verloopt. Kijk de oren na op eventuele oorontsteking. De tanden kijk je na op tandsteen, als het mogelijk is verwijder je dit.

De voeten maak je klein en rond door het haar, dat uitsteekt, uit te dunnen met een enkele effileerschaar. Het haar tussen de tenen moet blijven zitten om spreidvoeten te voorkomen. Het haar tussen de voetzolen wegknippen. Let op: ertussen komt vaak klitvorming voor tot op de huid. Laat de hond staan en knip met een gewone schaar de voeten netjes rond tot de zogenaamde kattenvoet. Voor een nog beter resultaat knip je de nagels. Het haar op de hak maak je kort tot aan de sprong. De bevedering van de voorbenen kam je naar beneden. Eventuele haren die op de grond slepen knip je weg. Laat dit er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Het haar op de staart maak je aan de punt kort. Bij de staartaanzet hoort het haar lang. Hiervoor gebruik je de enkele effileerschaar.

Was de Ierse Setter met universele honden shampoo. Na het wassen doe je iets crèmespoeling in de bevedering. Hierdoor valt het mooier. Droog de hond met een föhn. Gebruik hierbij een pennenborstel om de haren uit te borstelen.


Tanden


Naast de vachtonderhoud behoeft Uw hond ook regelmatig een tandenpoets beurt. Dagelijks poetsen met hondentandpasta is geen overbodige luxe. Het voorkomt op latere leeftijd veel tandsteen problemen. In de handel zijn ook gebitsreinigende kauwstaven voorhanden.


Nagels


De nagels van de hond kunt U knippen. Wanneer deze de grond raken zijn ze duidelijk te lang. Let dan wel op dat U naast het leven knipt .


Ogen


De ogen reinigt U door de slapertjes met een vinger in een neergaande beweging weg te wrijven.


Oren


De oren van de hond mogen niet vergeten worden. Als de oorschelpen vies zijn van het oorsmeer moeten ze worden schoon gemaakt. Een hond die veel met zijn kop schudt of achter zijn oren krabt kan last van oormijt of oorontsteking hebben. In dit geval moet U een dierenarts raadplegen.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu