Hoe het verder ging - IERSE SETTER OFREDPRIDE

Ierse setters
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoe het verder ging

Hallo ik ben Floris en ik ben vanaf begin maart met mijn baasje, de voorjager, jachttraining bij  JHT Overloon aan het doen. Dit is voor een Ier een moeilijke training, want apporteren is ons niet aangeboren.  Volgen met lijn en zonder is helemaal geen probleem en het plaats houden uit zicht van de voorjager stelt ook niets voor daar ik wel een beetje lui aangelegd ben. Dan het uitsturen en komen op bevel is wel wat ingewikkelder, eigenlijk is het gewoon vooruit lopen totdat de voorjager fluit en mijn naam roept, maar ja soms wil ik onderweg wel eens wat geuren binnen krijgen en een uitstapje naar links of rechts maken en dan wordt de voorjager wel eens boos en dan denk ik aan het stukje kaas of worst dat ik misloop en doe vlug wat ik moet doen.

Dan het apporteren dat is een verhaal apart. Mijn baasje de voorjager kreeg vanaf het begin een dummy uitgereikt waarmee ik apporteren moest leren.  Ik kreeg dat ding elke keer in mijn bek geduwd en dan moest ik dat ding vasthouden, ook werd de dummy enkele meters verder neergelegd en dan moest ik het oprapen als we er langs liepen. Nou vergeet dat allemaal maar ik ben een Ier en ik vertik het om dingen te doen, die ik totaal nutteloos vind . Diegene die daar alles regelt zei tegen mijn baasje gedwongen apport werkt bij een Setter niet het moet op een speelse manier geleerd worden en gelijk heeft hij. Apporteren is op die manier best leuk, ik haal de dummy of een blok met een konijnenvel uit het bos, ook als dat ding ver weg ligt en ik moet zoeken, en leg dat ding bij de voorjager op zijn schoenen. Fout dat weet ik ook wel, ik moet gaan zitten dat ding vasthouden en loslaten als de voorjager ‘’los’’ zegt, maar ik vind dat de voorjager er ook  maar iets voor moet doen. Vanaf vorige week hebben ze weer iets anders uitgevonden  een dummy met een musketrat vel er om heen, weet hoe dat stinkt dat raap ik niet op en week later moest ik zelfs kraaien apporteren nou die stinken nog harder, mijn neus is beter dan die van de andere honden dus stinken die dingen voor mij  nog erger. Er wordt gezegd dat een hond die kraaien apporteert, alles apporteert, nou dat geloof ik , niets is erger dan datIntussen pak ik ook de musketrat en een dummy met kraaienvleugels eromheen. Een duif haal ik ook uit het bos, telkens als ik iets nieuws krijg kijk ik eerst het even af hoe de anderen het doen en als de voorjager dan met blokjes kaas of worst komt ga ik het ook wel eens proberen.
Morgen 30 april beginnen met het waterwerk, dat lijkt mij wel leuk, ik vind het heerlijk om te zwemmen. Eindelijk is het dan zover we mogen het water in, maar dat valt ook tegen we moeten over een breed water zwemmen, normaal vind ik dat niet erg, maar dan wel vrijwillig, nu word ik gedwongen, met een lange riem word ik over het water getrokken. Aan de andere kant aangekomen mag ik me uitschudden en moet ik gaan zitten, dan word ik door de voorjager geroepen dat ik voor moet komen, ik wil vlug om het water heen lopen maar wordt weer met een lange lijn het water ingetrokken, nu zwem ik wel vlug naar de overkant, als ik uit het water kom moet ik meteen gaan zitten en mag niet uitschudden, na een vijftal seconden pakt de voorjager me vast en zegt dat ik het goed gedaan heb en kan ik eindelijk al dat water van mijn lijf schudden. Na de 2de les heb ik het tegenstribbelen maar opgegeven en als de voorjager zegt: OVER dan spring ik in het water en zwem erover ik schud me aan de andere kant flink uit en ga zitten, als de voorjager fluit spring ik er weer in en als ik voor zijn voeten eruit kom ga ik zitten wacht tot hij mij op mijn rug klopt en ik het water van mijn lijf af mag gooien. Er zijn al van die uitslovers bij die van de andere kant dummy’s meebrengen, nou daar begin ik nog niet aan.

Tot zover mijn training, ik laat wel weten hoe het verder gaat.

Trouwens van mij wordt ook een film opgenomen en ik zorg dat ik er goed opsta.

Ik wil wel iedereen waarschuwen die zo’n training gaat doen dat de trainers weten hoe een Ier in elkaar zit anders gaat het gegarandeerd fout, hard aanpakken kan absoluut niet.  mei 2013
Hallo, hier ben ik weer. Het apporteren vind ik steeds leuker, ik haal nu ook duiven uit het bos, zolang ze niet al door andere honden gehaald zijn, want dan beginnen de veren los te laten en krijg ik ze in mijn bek. Ik was in mijn eigen bos met de voorjager aan het trainen toen plotseling een ‘’ridgeback’’ op me af kwam, die wilde de duif afpakken, maar dan kennen ze mij nog niet, die heb ik  eens flink op zijn donder gegeven. Dan is er ook nog een markeer apport, ik moet dan naast de voorjager gaan zitten en 60 meter verder wordt er geschoten en een dummy omhoog gegooid, als die op de grond valt moet ik nog steeds blijven zitten en dat valt niet mee, wanneer de trainer op de voorjager zijn rug tikt dan roept hij ‘’apport’’ en mag ik weg. We moeten recht naar de dummy lopen en direct pakken en meteen terugbrengen alwaar ik hem bij de voorjager op zijn voeten gooi, fout zoals jullie al weten, maar ja zo ben ik nu eenmaal. Die dummy is wel zwaar, mijn vriend een ‘’Duitse Staande Langhaar’’ en ik krijgen een dummy van 1 kilo en de rest de Vizsla , de Weimaraners  en de Spaniels hebben een dummy van nog geen halve kilo eigenlijk niet eerlijk, maar ja wij zijn wel de grootste en sterkste honden.

Het zwemmen over breed water gaat ook steeds beter, ik mag van de voorjager nog niet los, want hij is bang dat ik er omheen loop, misschien heeft hij wel gelijk. Als ik aan de andere kant ben en me uitgeschut heb roept hij nu ‘’APPORT’’ en moet ik een dummy pakken. Daar heb ik nog niet zoveel zin in met zo’n nat pak, maar ik wordt wel gedwongen ze duwen de dummy in mijn bek en dan zwem ik met dat ding maar naar de overkant en gooi hem daar neer. Helemaal fout, ik moet als ik uit het water kom eerst gaan zitten dan de dummy aan de voorjager geven als hij zegt ‘’los’’ en dan mag ik me uitschudden. Wat een gedoe!! Volgende week 2de Pinksterdag beginnen we met eend te apporteren.

2de Pinksterdag, om te beginnen die eend heb ik niet gehaald, ik vond hem veel te zwaar en het zwemmen, daar had ik ook geen zin in, ik moest er toch over en terug, maar de dummy liet ik liggen, toen ik eruit kwam heb ik me eerst maar eens goed uitgeschut ipv van te gaan zitten. Toen het volgen aan de lijn, dat deed ik goed, maar los ging ik eens rondkijken naar mijn vriendjes en bij het uitsturen ging ik eerst niet verder dan 20 meter en toen de voorjager me verder stuurde ben ik ook echt gegaan naar het bos achter het veld waar ik nog nooit geweest was en dat heb ik maar eens goed verkend voor ik terug ging. Zo zien jullie vandaag was ik weer eens een echte Sierse Etter. De volgende keer zal ik maar weer beter mijn best doen.

Vandaag heb ik een keer de eend gehaald, stelt eigenlijk ook niets voor, maar de 2de keer hadden ze een elastiek om de eend gedaan om het makkelijker te maken voor de Spaniels, nou dat vond ik niet leuk want zijn kop zat nu over de eendenborst vast en kreeg ik in mijn bek, ik heb hem opgepakt en direct weer neergegooid die neem ik zo niet mee. Over water doe ik nog steeds niet, ze weten zeker niet hoe koud dat is. Het volgen ging iets beter maar de voorjager was niet tevreden, bij de bochten naar rechts liep ik te ver van hem af, het uitsturen heb ik deze keer wel goed gedaan, we moeten nu zo’n 50 a 60 meter vooruit om er bij het examen zeker van te zijn dat we de 30 meter zonder problemen halen, alhoewel ik onderweg een paar keer moest plassen, dat hebben wij reuen, we willen de andere laten weten dat we er geweest zijn. Bij het markeer apport schieten op een afstand van 60 meter en dan valt er een duif uit de lucht, dat is geen probleem, die haal ik rechtstreeks op en leg hem bij de voorjager op zijn schoenen. De voorjager heeft een eend meegekregen om thuis te oefenen, die haal ik nu ook zonder problemen uit het bos en uit het water. Over het water en dan apporteren doe ik nog steeds niet, ik ga niet over water als ik er makkelijk omheen kan. Ik heb gehoord dat we vanaf 3 juni bij een soort kanaal gaan oefenen daar kan ik niet omheen, hopelijk wordt het dan wel warmer. Over 4 weken 6 juli hebben we ons examen of ik alles dan al kan dat weet ik niet maar dat horen jullie de volgend keer wel.
juni 2013

Vervolg 3.........


We beginnen nu aan de laatste 4 weken, de voorjager gaat nu ineens heel ergens anders naartoe er is water in de buurt een riviertje en weilanden en een bos, dat lijkt me wel leuk om daar eens rond te rennen, maar ik mag niet los. We beginnen bij het riviertje, er wordt aan de andere kant een dummy opgegooid en de voorjager zegt ‘’zoek apport’’ dan moet ik naar de andere kant zwemmen, maar dat doe ik dus niet. De instructeurs doen mij maar weer een riem om en zo wordt ik gedwongen om naar de andere zijde te zwemmen en daar pak ik geen dummy, als ik gedwongen word, word ik dwars en doe niets meer, nou ja ik moet toch met dummy terug naar de voorjager, ze hebben dat ding in mijn bek geduwd en ben toen toch maar teruggezwommen. De voorjager liep met mij naar de volgende proef, dat was kort apport. Er werd  geschoten en ik zag iets groots over de grond rollen, de voorjager riep ‘’apport’’ en ik rende er naartoe. Wat was dat ?? het kwam me bekend voor het leek een beetje op de vos waar ik thuis in het bos wel eens achteraan gezeten heb. Ik heb het wel meegnomen en bij de voorjager neergelegd en daar hoorde ik dat het een vossendummy was.

Bij de eerstvolgende proef stond mijn lievelingsinstructeur, ik moest gaan zitten en de voorjager riep ‘’zoek apport’’ de vorige keren stond de instructeur altijd wel ergens in de buurt van het apport, maar nu bleef hij langs de voorjager staan dus ben ik maar het bos ingerend alwaar ik al snel een geur in mijn neus kreeg, na 2 slagen zag ik de duif liggen en bracht hem naar de voorjager. Dat had ik heel goed gedaan zeiden ze allebei.

Toen zijn we teruggegaan naar de plaats waar we altijd les krijgen, alleen het markeer apport werd buiten het terrein gedaan, er werd geschoten en een eend viel uit de lucht, die heb ik ook weer bij de voorjager op zijn schoenen gegooid. Toen kregen we iets nieuws apport uit diep water. Er werd geschoten en een eendendummy viel in het water, ik heb even heel goed gekeken waar ik het beste het water in kon gaan zodat ik niet zover hoefde te zwemmen, want het water is nog steeds heel koud. Ik heb de dummy gepakt en ben voor de voorjager gaan zitten zonder uit te schudden en had de dummy nog steeds vast, goed van mij hè dat hadden jullie niet verwacht.

Vandaag 5 juni moesten we weer naar dat water, ik ben er nu wel overgezwommen maar de eend aan de andere kant pakte ik niet, toen werd ik ertoe gedwongen en heb de eend maar naar de andere kant naar de voorjager gebracht, dus wel vooruitgang. Bij de volgende proef, kort apport, moesten we een konijn ophalen, dat was weer eens iets nieuws, nadat ze dat konijn in mijn bek geduwd hadden heb ik naar de voorjager gebracht, ik was niet de enige hond die dat beest niet pakte en er was een Weimaraner die liep weg met het konijn en gaf het niet meer terug, ik denk dat hij het lekker vond, smaken verschillen. Het verloren apport van een eend, daar was ik zo mee klaar, ik had meteen de geur, ben er zo ongeveer recht naartoe gelopen, de eend gepakt en hem teruggebracht naar de voorjager. Daarna kregen we apport uit diep water, er wordt dan geschoten en valt er een eend in het water, nou ik heb wel even moeten zoeken waar ik het beste het water in kon gaan, want de waterkant was wel een beetje steil, maar toe ik die gevonden had heb ik ook die eend gepakt en naar de voorjager gebracht. Zo zien jullie als het moet kan ik het wel en voor kaasbrokjes doe ik veel.

Het is nu 10 juni volgende week krijgen we een proefexamen, dus maar eens ons best doen. Het apport over breed water kwam als eerste aan de beurt, de lieve dame die van ons een film maakt zag ik ook aan de anderekant zitten, plotseling riep de voorjager ‘’over en zoek apport’’ ik had geen eend zien vallen, zou ik niet goed opgelet hebben??? Dan maar naar de overzijde zwemmen en hopelijk ruik ik de eend dan, aan de andere kant aangekomen ben eerst maar even de mevrouw die de film maakt gaan begroeten en heb me daar maar eens flink uitgeschud, ik hoorde de andere instructeurs al lachen waarom weet ik niet, want ik ben toch wel een beetje de lievelingshond van haar. Toen kreeg ik een bekende lucht in mijn neus en vond een heel stuk verder een eend in het lange gras, die heb ik gepakt en naar de voorjager gebracht waar ik weer eerst netjes ging zitten, zonder uit te schudden, en de eend pas los liet toen de voorjager ‘’los’’ zei. Het kort apport van een konijn vind ik nog steeds moeilijk, ik pak dat beest niet op, als dat beest niet precies in het midden pakt is het heel vervelend om te dragen, dan duwen ze het in mijn bek en breng het terug, maar gooi het bij de voorjager neer, hoe eerder ik het los kan laten hoe liever. Het verloren apport uit het bos stelde weer niets voor, de neus van een Setter is heel goed en bij de eerste slag had ik de eend al. Toen kregen we apport uit diep water, ik durf nu ook van de kant af snel het water in te gaan, zoals jullie zien op het filmpje dat is opgenomen door de bazin, ondertussen doe ik het laatste stukje ook goed, ik ga zitten voor de voorjager en geef de eend netjes af en dan pas schud ik me uit. Het down liggen uit het zicht van de voorjager, het volgen en het uitsturen gingen ook goed, maar bij het markeer apport heb ik de eend niet meegebracht, die hadden al zoveel honden in hun bek gehad, er waren er zelfs bij die de eend bij de vleugel 60m meegesleept hadden. Zo zien jullie er zijn vorderingen

17 Juni, het is zover we krijgen een proefexamen. Als eerste krijgen we apport over diep water en ik ben de eerste hond. Ik vind het wel raar er is helemaal niemand aan de overkant. De voorjager zegt ‘’over’’ en ik ga het water in, eerst eens flink drinken want het is warm en dan draai ik eens naar de voorjager of hij zich niet vergist want ik zie nog steeds niemand, dan hoor ik nog eens ‘’over’’ , nou dan zal ik maar eens gaan kijken. Aan de overkant aangekomen hoor ik ‘’zoek apport’’ zou er dan toch ergens iets liggen, eerst maar eens langs het water gerend naar rechts en toen naar links en daar kreeg ik een bekende geur in mijn neus en ging het lange gras in en pakte de eend en bracht hem netjes naar de voorjager. Voor het geheel van deze proef had ik net een voldoende, dat is toch goed voor een Setter, ik kreeg 13 punten van de 25.

Apport uit diep water kreeg ik 10 van de 15 punten. Afwachten commando’s (ik ben nogal ongeduldig) en het netjes voorkomen is nog steeds niet zo geweldig. Verloren apport, daar had ik 17 van de 20 punten, 3 punten verlies voor het loslaten van de eend voordat de voorjager ‘’los’’ had gezegd, ik ging heel netjes voor de voorjager zitten met de eend nog vast en net toen hij bukte liet ik de eend los, ha ha dat vond ik wel leuk. Apport te land 9 van de 15 punten hier weer het afwachten en het voorkomen en ik had nogal lang werk met het oppakken van het konijn, ik moest eens heel goed ruiken wat het nu weer was, konijn heb ik noch niet teruggebracht, dit was de eerste keer. Markeren 17 van de 20 punten, weer het afwachten, als ik er inspring voor het commando ‘’apport’’ zijn het 0 punten. Volgen 12 van de 15 punten, los volgen was wel heel slordig. Plaats houden 14 van de 15 punten, blijven liggen is voor mij geen probleem. Uitsturen en komen op bevel 17 van 20 punten. Zo zien jullie als het echt examen was geweest, was ik geslaagd. Over 2 weken is het zover en of ik dan zin heb weet ik nog niet.

19 juni, vandaag krijgen we het waterwerk en een paar nieuwe proeven, bij het ‘’over diep water’’ had ik me in de problemen gewerkt. Ik rook geen eend, dat kwam omdat de wind verkeerd stond, dus ben ik het weiland met het hoge gras ingegaan, en er enkele slagen gemaakt, bij de 3de slag ben ik over de eend (is de eend voorbij) heengegaan en kon toen tegen de wind in werken en heb de eend gepakt en weer vlug naar het water gegaan, maar ik was vergeten dat rondom het weiland draden waren gespannen, die op een plaats omhoog getrokken waren. Ik heb toen de eend over de draad gegooid en ben zelf tussen de draden door geklommen, dat was wel slim van mij vond iedereen. Toen kwamen de nieuwe proeven, de 1ste was een duivenjacht. Wij stonden in een soort hut en er was 60 meter verder nog zo’n hut, niet ver van die laatste hut lagen een stuk of 10 duiven in het hoge gras, ik moest naast de voorjager gaan zitten en toen werd er geschoten en ik zag een duif uit de lucht vallen en er werd nog een keer geschoten en weer viel er een duif uit de lucht. De voorjager riep ‘’apport’’ en ik rende naar de duiven, er lagen veel neppers in het gras, he er was ook een echte nog maar eens verder gegaan en toen rook ik weer een echte, wat moet ik nu doen?? Moet ik de echte of de neppers apporteren of misschien alles. Ik ging weer terug naar de 1ste echte en toen riep de voorjager ‘’apport’’ die heb ik  opgepakt en teruggebracht en meteen werd ik weer teruggestuurd, die andere echte wist ik nog te liggen, ook die heb ik gepakt en naar de voorjager gebracht en dat was heel goed zeiden ze allemaal. De 2de nieuwe proef was een drijfjacht, er stonden 3 jagers op een rij en ik daarachter, ze begonnen te lopen en herrie te maken, was wel leuk om te horen, toen klonk er een schot en er viel iets uit de lucht, de voorjager riep ‘’apport’’ en ik rende er naartoe, getverderrie dat was weer eens een kraai, die pak ik niet op. De voorjager kwam naar mij toe en heeft hem in mijn bek geduwd en toen ben ik maar gaan lopen in de richting waar de voorjager stond, toen die weer op zijn plaats was heb ik hem de kraai gegeven, maar dat was niet leuk.

Nu Floris geslaagd is voor zijn proefexamen moeten de puntjes wel op de i. Denk niet dat het makkelijk gaat, maar het tegen wind aport wordt wel gevonden. Hij moet er dus eerst voorbij om het te kunnen ruiken en opsporen. En dan ook nog over water.............
Vervolg 4.........


Het is nu 24 juni en het regent flink door, dat is voor de 1ste keer dat het zo’n slecht weer is, koud is het wel geweest maar regen hebben we nog niet gehad. Ik vind het eigenlijk wel leuk nu wordt de voorjager ook eens goed nat. Het ‘’over water’’ gaat steeds beter, dus daar was ik heel vlug vanaf. Daarna kregen we ‘’verloren aport’’ ik moest naast de voorjager gaan zitten en toen zei de instructeur stuur Floris maar weg tegen de voorjager. Ik hoorde ‘’zoek aport’’ daar stond ik voor de struiken, daar ga ik niet door, ik ben een 20 meter naar links gelopen en toen het bos in, daar had ik de eend heel vlug gevonden, ‘’het is wel een slimme hond’’ hoorde ik de instructeur zeggen, hij neemt de makkelijkste weg. Bij het ‘’kort aport’’ heb ik het konijn ook weer gebracht, na even treuzelen. Verder  hebben we alle dingen afgewerkt en ik deed het redelijk goed. We zijn allebei, de voorjager en ik, moe en nat naar huis gegaan. Volgende week is de laatste week.

Vandaag 1 juli zijn we aan de laatste week begonnen, ik ben weer de eerste hond die over water moet, maar het is nu op een andere plaats. Ik ben erover gezwommen en overal gezocht maar kon niets vinden, dan maar terug naar de voorjager, ik was net in het water om terug te zwemmen en toen riep de voorjager ‘’zoek aport !!!’’ zou ik dan toch iets over het hoofd hebben gezien, dan maar weer terug. Er was ook een akker, waar ze net van geoogst hadden, misschien dat daar iets lag en ja hoor daar was de eend, toen die maar snel teruggebracht. Dat was heel goed zei de instructeur, een hond die aan het terug zwemmen is, toch weer zo te dirigeren dat hij weer gaat apporteren is knap, een hond die daar zo goed op reageert is een wedstrijd hond, daar moet je verder mee gaan. Het ‘’aport uit diep water’’ en het ‘’markeer aport’’ gingen vandaag ook goed. Ik heb van de voorjager geleerd dat ik geduldiger moet zijn en blijven zitten tot hij ‘’apport’’ zegt, dat valt niet mee, ik zit wel al met een poot omhoog klaar om te gaan, maar vandaag is het me toch gelukt om zo lang te wachten. Na afloop zei de voorjager kom we gaan nog even een stukje wandelen, dat vind ik leuk want dan mag ik los. Er liep nog een voorjager mee met een ‘’Duitse Staande Draadhaar’’ die was iets eerder los en toen die een stukje vooruit liep gooide die voorjager een dummy in het bos, die moet de draadhaar dan gaan zoeken, maar je zult het niet geloven die dummy viel boven op een ree. Gelukkig, zei de voorjager dat Floris nog aangelijnd is anders kon ik hier gaan staan wachten tot menheer zich weer zou melden, had ik pech, ik mocht niet meer los van de voorjager jammer.  

Woensdag 3 juli de laatste trainingsdag. Bij het ‘’over water aport’’ was een Weimaraner het eerste aan de beurt, eigenlijk vind ik dat wel fijn dan wordt er een spoor getrokken door die hond en is het voor mij gemakkelijker zoeken, maar deze vond de eend niet, dus heeft die hond altijd in mijn spoor gezocht. Nou dan doe ik het zelf maar weer, het is deze keer niet moeilijk we hebben de wind van voren. Toen zijn we teruggegaan naar ons eigen terrein, daar hebben we de rest allemaal afgewekt, ook het aport uit diep water, er wordt geschoten en een eend valt in het water, ik ben er naartoe gezwommen maar niet zoals andere honden teruggezwommen, maar een stukje verder aan de andere zijde uit het water geklommen en even omgelopen dat gaat een stuk sneller. Potverdorie zei de instructeur, die hond is ons weer eens te slim af maar hij heeft gelijk niet moeilijk doen.     Zaterdag is het dan zover, er is warm weer voorspeld, hopelijk neemt de voorjager genoeg drinken mee om de dag door te brengen. We moeten s’morgens al om kwart voor 8 op het instructie terrein zijn en we vertrekken van daaruit naar de plaats van het examen.

Het is dan zover zaterdag 6 juli, we zijn s’morgens om half 8 op ons bekend oefenterrein bijelkaar gekomen, we zijn met 15 honden, vandaar vertrekken we naar de 1ste locatie waar het examen afgenomen wordt. We hebben allemaal een nummer gekregen en ik had nummer 5. Het is een heel groot grasland waar het gras tussen de 15 a 20 cm hoog is, vrij hoog dus. Toen ik op het land kwam  rook ik de geur van hazen en konijnen. Het aangelijnd volgen ging wel goed maar het los volgen was minder, ik bleefwel naast de voorjager maar wel met mijn neus over de grond. Het uitsturen en komen op bevel was ook moeilijk, het uitsturen ging goed, maar het komen was minder, ik ben wel meteen omgedraaid toen de voorjager riep en floot, maar wel revierend tot bij de voorjager. Je kunt hem dat niet kwalijk nemen zei de keurmeester dit is echt een terrein voor een Setter, om zich daar eens echt uit te leven en dat was ook zo. Vandaar was het markeren  ook minder goed, maar ik heb de eend wel gebracht. Laat ik het eens over de punten hebben bij JHT Overloon, ze hebben ze een eigen puntentelling zodat je kan zien waar het minder gaat bij een proef dan weet je waar je nog aan moet werken, overigens de examens worden afgenomen door keurmeesters van de KNVJ en de eisen zijn verder gelijk aan de KNVJ. Zoals jullie op de foto zien bestaat elke proef uit verschillende onderdelen en voor elk deel kun je 5 punten krijgen b.v. volgen bestaat uit 1 wijze van voorbrengen 2 aangelijnd volgen en 3 los volgen, dus hiervoor kan je 15 punten halen en ik had er 12 dus eigenlijk een 8. Voor het uitsturen en komen op bevel 16 van de 20 punten dus ook een 8 en bij het markeren had ik 11 van de 20 dus een 5,5 of zogezegd een zesje. Toen zijn we naar de 2de locatie gegaan, een bosrijke omgeving met een soort kanaal in de buurt en een groot stuk land met heel lang gras. We begonnen bij het kanaal, apport over water, ik kreeg de opdracht ‘’over’’ maar ik moest een grote boodschap doen dus rende ik de mais achter mij in, vlug mijn ei gelegd en toen als een speer het water in en vlug de eend gehaald, vandaar die 1 voor overzwemmen, maar toch nog een 6 voor de gehele proef, verloren apport is geen probleem vandaar die 10, bij apport te land moet ik altijd even ruiken aan het konijn en ik ging te ver van de voorjager zitten, maar toch nog een zeventje, plaats houden is geen probleem zeker niet bij dit warme weer dus makkelijk een 8 en apport uit water is voor mijiets moeilijker, plaats houden na het schot valt niet mee, toen de keurmeester op de schouder van de voorjager tikte was ik weg voodat er een commando gegeven was, op het randje van inspringen, vadaar het zesje. Dat waren de 8 proeven voor het diploma, dus nu ben ik geslaagd voor diploma C/B hè hè gelukkig. De voorjagers hadden lunch en gingen met zijn allen op stoelen en krukjes zitten eten en drinken, wij kregen drinken lekker koel water en konden een dutje doen.

S’ middags kregen we nog 4 proeven, 9 tot en met 12, die niet meetellen voor het diploma, maar de punten tellen wel voor wie straks de beste hond is bij de diploma uitreiking. We begonnen met markeer/sleep apport, dat werd gedaan in het hele lange gras, op een 60m afstand werd geschoten en een eend viel uit de lucht, ik mocht nog steeds niet weg, achteraf bleek die eend een dummy te zijn die vlug binnengehaald werd zonder dat ik dat zag en vanuit die plaats waar die dummy was gevallen hadden ze sleep getrokken van 30 a 40 meter, plotseling riep de voorjager ‘’apport’’ ik rende  naar de plaats maar vond niets, dat was raar ik weet zeker dat het hier ergens was, toen rook ik ineens iets het was net alsof die eend door het gras gelopen was, dat spoor ben ik maar eens gaan volgen en ja hoor daar lag hij, ik heb hem opgepakt en vlug naar de voorjager gebracht dat was heel goed vandaar die 8. Plaats houden/verloren apport, dat begint met aangelijnd volgen, daarna plaats houden terwijl de jager en de voorjager verder lopen, toen hoorde ik een schot en kwam de voorjager die moest ik los volgen naar de jager, dat los volgen is wel heel moeilijk ik wil vooruit, bij de jager aangekomen kreeg ik de opdracht ‘’zoek apport’’ dat is niet moeilijk dus ook hiervoor een 8. Toen kregen we weer duivenjacht daar heb ik al eens over verteld, het 1ste apport duurt altijd even omdat ik eerst alle duiven ga bekijken, dan kan ik het 2de apport meteen gaan halen, daarvoor kreeg ik een 9. De drijfjacht is ook al eens aan de orde geweest, toen er geschoten werd dacht ik dat er een eend was gevallen, ik ben er meteen naartoe gerend, wat was dat nu weer had ik nog nooit geroken of gezien, dan maar weer eens kijken of er nog ergens een eend lag maar ik zag niets, toen ben ik maar weer eens aan het revieren gegaan, tot ik zag dat de voorjager een beetje boos werd. Ik heb niets teruggebracht vandaar de 0, achteraf bleek het een fazant te zijn.Toen we daar mee klaar waren heeft de voorjager me naar huis gebracht waar ik gegeten heb en in slaap gevallen ben, het was een vermoeiende dag van half 8 tot half 5. Later hoorde ik dat ik 5de was geworden van de 15 honden met 183 van 265 punten. Iedereen vond dat geweldig de keurmeesters alle voorjagers en de instructeurs dat een Ierse Setter dat kon en ook nog een uit de zogenaamde showlijn. En ik, ik vond het geweldig leuk, en hoop dat de voorjager verder gaat. Tot zover het verhaal van Floris de jachthond.

 Vervolg 5.........


Hallo allemaal, hier ben ik weer,  gisteren zaterdag 27 juli zijn we met zijn drieën naar België naar Gembloux geweest de bazin was er deze keer ook bij en dat vond ik wel leuk. De voorjager had een  mailtje naar de Belgische Ierse Setter club gestuurd met de vraag wanneer en waar er trainingen zijn voor het veldwerk, toen kreeg hij deze uitnodiging voor een eerste kennismaking op zaterdag 27 juli. Voor de beginners was er eerst een initiatie om te kijken of de hond er voor geschikt is en  de gevorderde honden  konden een TAN kwalificatie halen. Het regende pijpenstelen toen we begonnen en dat maakte het voor de gevorderde honden extra moeilijk om in een heel groot bietenveld patrijzen te vinden, te eerste de wind draaide telkens en ten tweede een natte patrijs laat maar weinig geur los. Voor ons was onze eerste les niet zo moeilijk, we moesten aan een lange lijn leren revieren, dat is een veld af speuren door er zigzaggend  door te lopen en zo de geur van een patrijs of fazant op te vangen. Er lopen 2 instructeurs aan de buitenkant van een veld en een in het midden en daar achter de voorjager die telkens naar de instructeur wijst die fluit en daar moet ik dan naartoe lopen, nadat verschillende keren gedaan te hebben, rook ik ineens een vreemde geur die me wel heel erg aantrok, dus ben ik maar recht vooruit gelopen en wilde er helemaal naartoe, maar werd tegengehouden door de lijn, toen kwam een van de instructeurs en pakte me vast boven aan mijn achterpoten en begon me over mijn buik te aaien, daar werd ik rustig van en dat was de bedoeling, want ik moest voorstaan en dan mag je er niet helemaal naartoe. Voor de 2de les mochten wij ook het bietenveld in en hoefde niet aan een lijn er stonden nog wel 2 instructeurs aan de buiten kant en een in het midden met daarachter de voorjager toen ik los mocht ben ik meteen naar links gerend en met een grote boog om de instructeur heen en toen weer naar de andere, dat deed ik heel goed, ik maakte eigenlijk grotere slagen door ver om hun heen te lopen, maar ruiken deed ik niet veel, dat kwam door het natte weer en de wind was weer eens gedraaid. De voorjager moest blijven staan en ik liep nog een stuk verder en plotseling rook ik wat het was terug richting voorjager. Ja daar zag ik wat en werd weer meteen aan mijn achterpoten vastgepakt, daar zat weer een patrijs aan een lange lijn zodat die wel een stukje weg kon vliegen. Ik had de patrijs wel weer gevonden maar voorstaan is wel heel moeilijk, ik wil er telkens naartoe. Om 11 uur waren de regenbuien weg en begon de zon weer te schijnen, wel lekker om op te drogen maar het werd wel weer erg warm. In de middagpauze stond er van alles klaar voor de voorjagers en instructeurs allerlei hapjes en alle soorten drank, dat kwam omdat de Ierse Setter club 40 bestond, maar volgens de voorjagers die al meer ervaring hadden met veldwerk was dat altijd zo (bourgondisch België zei mijn voorjager)  Na de pauze mochten wij ook een keer proberen een kwalificatie te halen, je weet nooit  we zijn toch hier zei de voorjager, we gaan het gewoon proberen. Het was nu wel heel warm, maar toen ik in het bietenveld kwam viel het wel mee dat was nog nat, dus ook de patrijzen en de wind draaide ook nog telkens of viel helemaal weg. Nou ik heb het hele bietenveld afgezocht maar vond niets of toch heel ver weg aan het einde van het veld rook ik ineens iets, ik ging voorstaan maar er was niemand in de buurt de voorjager stond op een plaats waar ongeveer de patrijs was uitgezet, maar deze was misschien voor een andere hond bestemd geweest en tussen de bieten wegelopen, deze patrijzen waren trouwens helemaal vrij, dus om aandacht te trekken begon ik te blaffen maar dat mag helemaal niet. Dus geen kwalificatie, maar dat vond de voorjager niet erg. Het was weer een erg leuke maar ook een heel zware dag. Volgend jaar maart beginnen de lessen van het veldwerk weer, maar dat is telkens 400km per dag rijden heen en terug en dat vindt de voorjager wel ver, we zien wel of we in maart gaan of niet, eigenlijk hoop ik van wel want dit is ook wel erg leuk.


Vervolg 6.........


Vrienden, hier ben ik weer met mijn verhaal.............

Wij mochten eerst even los voor dat de voorjagers met hun lessen begonnen, na de lunch moesten wij laten zie wat we konden, eerst op het kleine veld. We moesten kwartels vinden en dan een arrêt maken. (voorstaan) Dat vinden moeten we doen d.m.v. slagen maken eerst naar links en dan naar rechts, maar ja als je die vogeltjes al meteen hebt geroken, dan er maar recht naartoe, toen ik er bijna was zag ik dat die kwartels nog in leven waren even op afstand stoppen en me helemaal uitrekken en ik zag dat ze bleven zitten, nog een paar passen vooruit en ze bleven nog zitten dan er maar helemaal naartoe, dat mocht niet, maar de instructeur en de voorjager bleven zolang weg en ik dacht dan breng ik ze wel naar hen toe, ik had de gaas waar de kwartels onder zaten al in mijn bek, toen de voorjager mij aanlijnde en vlug meenam. Ik had wel een arrêt gemaakt en dat vonden ze wel goed voor de eerste keer. Toen gingen we naar het grote veld waar Fazant verstopt zat, ik mocht als tweede hond gaan zoeken en ging zoals de voorjager zei naar rechts, maakt een grote bocht naar links en net toen de voorjager floot dat ik naar hem toe moest komen en dan verder naar links rook ik Fazant en ben er weer recht naar toe gegaan en deed weer hetzelfde als bij de kwartels en net toe ik wilde aanvallen was de voorjager er om we weer aan te lijnen. De instructeur zei tegen de voorjager deze hond is een brok dynamiek een ongeleid projectiel dat recht op zijn doel afgaat, maar als je hem wat kunt bijschaven dan is het een prima veldwerker. Dat bijschaven zien we nog wel, ik ruik beter dan de voorjager.  Kijk maar eens naar mijn foto’s, bij de laatste zie je dat ik het niet het wachten beu was. Toen iedereen was geweest mochten we met 6 Setters nog even los spelen, dat was wel heel leuk want er was ook een vijver. We hadden alle 6 een arrêt gemaakt dat had hij nog nooit meegemaakt dat alle honden dat deden, maar zoals jullie al weten wij zijn goed. Alles was goed voor elkaar en ook prima geregeld. De instructeur Wim Mein is een heel enthousiaste veldwerker die alles heel duidelijk kan uitleggen en zelfs nog enthousiaster over onze honden was als wij zelf.


Op 31 jan. 2014 hebben we deelgenomen aan de initiatiedag veldwerk voor ierse setters, mijn baasje de voorjager, had daar voor ingeschreven. Het was deze keer gelukkig niet zover rijden, Horst Sevenum is ongeveer 30 km. De cursuslocatie was een  hele mooie plaats van jachtopleiding Discendo , 2 plaatsen een wat kleinere en een grote plaats waar we konden oefenen. De voorjagers kregen eerst  theorie in de jachtkamer, waar ook eten en drinken voor hen was.
Wij mochten eerst even los voor dat de voorjagers met hun lessen begonnen, na de lunch moesten wij laten zie wat we konden, eerst op het kleine veld. We moesten kwartels vinden en dan een arrêt maken. (voorstaan) Dat vinden moeten we doen d.m.v. slagen maken eerst naar links en dan naar rechts, maar ja als je die vogeltjes al meteen hebt geroken, dan er maar recht naartoe, toen ik er bijna was zag ik dat die kwartels nog in leven waren even op afstand stoppen en me helemaal uitrekken en ik zag dat ze bleven zitten, nog een paar passen vooruit en ze bleven nog zitten dan er maar helemaal naartoe, dat mocht niet, maar de instructeur en de voorjager bleven zolang weg en ik dacht dan breng ik ze wel naar hen toe, ik had de gaas waar de kwartels onder zaten al in mijn bek, toen de voorjager mij aanlijnde en vlug meenam. Ik had wel een arrêt gemaakt en dat vonden ze wel goed voor de eerste keer. Toen gingen we naar het grote veld waar Fazant verstopt zat, ik mocht als tweede hond gaan zoeken en ging zoals de voorjager zei naar rechts, maakt een grote bocht naar links en net toen de voorjager floot dat ik naar hem toe moest komen en dan verder naar links rook ik Fazant en ben er weer recht naar toe gegaan en deed weer hetzelfde als bij de kwartels en net toe ik wilde aanvallen was de voorjager er om we weer aan te lijnen. De instructeur zei tegen de voorjager deze hond is een brok dynamiek een ongeleid projectiel dat recht op zijn doel afgaat, maar als je hem wat kunt bijschaven dan is het een prima veldwerker. Dat bijschaven zien we nog wel, ik ruik beter dan de voorjager.  Kijk maar eens naar mijn foto’s, bij de laatste zie je dat ik het niet het wachten beu was. Toen iedereen was geweest mochten we met 6 Setters nog even los spelen, dat was wel heel leuk want er was ook een vijver. We hadden alle 6 een arrêt gemaakt dat had hij nog nooit meegemaakt dat alle honden dat deden, maar zoals jullie al weten wij zijn goed. Alles was goed voor elkaar en ook prima geregeld. De instructeur Wim Mein is een heel enthousiaste veldwerker die alles heel duidelijk kan uitleggen en zelfs nog enthousiaster over onze honden was als wij zelf.
Vervolg 7.........


Hallo Allemaal,

Vanaf 12 maart ben ik weer begonnen met de jachttraining bij JHT Overloon, er zijn nog een paar oude bekenden, maar de meeste honden zijn nieuw dus eerst maar weer eens kennis maken met iedereen en dat is wel leuk. Ik ga ook nog elke dag met mijn baasje de voorjager naar het bos en daar blijf ik ook trainen. Gisteren rook ik in de buurt van de vijver een heel bekende geur en ben er meteen naar toe gerend en daar zat een eend, ik maakte meteen een arrêt, die eend bleef heel mooi zitten en ik dacht dan ga ik er maar eens wat dichter bij kijken of ik hem kan pakken, maar toen begon hij met zijn vleugels te klapperen en wilde mij aanvallen, dat is geen probleem hij maakt mij niet bang en net toen ik hem bij een vleugel had kon hij nog net ontsnappen het water in, ik hield alleen wat veren over en een nest vol eieren. De voorjager heeft mij toen vlug weggetrokken van de nest en toen ik enkele brokjes kreeg ben ik maar weer met hem meegelopen, bijna eendenborst op het menu. De 1ste  jaars leerlingen zijn weer apport aan het leren, maar wij moeten meer leren rustig te blijven als er geschoten wordt en niet direct inspringen. Ik krijg het commando ‘’zit’’ en ‘’blijf’’ dan lopen de instructeur en de voorjager weg, na 20 meter blijft de instructeur staan en de voorjager loopt nog eens 20 meter verder, dan begint de instructeur de dummy in de lucht te gooien en even later op de grond en ik moet blijven zitten tot de voorjager het bevel ‘’apport’’ geeft, dan ren ik meteen naar de dummy pak hem op breng hem naar de voorjager en ga netjes voor hem zitten en bied de dummy aan. Iedereen die mij kent van vorig jaar weet dat ik nu veel bijgeleerd heb.

Ik ben ook weer bij een jager geweest die veel verstand van veldwerk heeft, hij heeft heel veel prijzen gewonnen met Setters en Pointers en is zelfs een paar keer Europees kampioen geweest en de 4de plaats op een Wereldkapioenschap. We zijn naar zijn jachtterrein gegaan samen met een Pointer, ik mocht als eerste lopen de voorjager en die jager gingen ver uit elkaar lopen en telkens als er een floot moest ik er naar toe, dat was wel vermoeiend. Na een kwartier mocht ik gaan rusten en mocht die Pointer gaan lopen, die was na een kwartier ook bekaf. Die mocht ook rusten, daarna zijn we in 1 auto verder gegaan en na enkele kilometers stopten we bij een heel groot grasland. Nu mochten we samen rennen, maar die Pointer kon ik niet bijhouden, hij had in een kwartier tijd dat hele grasland afgezocht, ik ben na 10 minuten gestopt en teruggegaan naar de voorjager, ik was helemaal op. Toen zei de jager dat ik wel talent had om iets te bereiken in het veldwerk, maar nooit echt grote wedstrijden zou winnen en ik moest ook iets doen aan mijn conditie, ik had een voordeel ik hield mijn kop hoog zoals een goed veldwerker dat hoort te doen, als een hond dat niet doet dan kan je het veldwerk wel vergeten, hij moet met hoge kophouding jagen. Daarna zijn we naar zijn huis gegaan en zal dit nog wel gevolgen hebben en krijgen we nog meer les.
Vervolg 8.........

Hallo Allemaal,

De velden zijn weer ingezaaid en de jonge planten zijn weer aan het groeien, nu kunnen we even geen veldwerk trainen dus gaan we weer gewoon verder met het apporteren. De 1ste jaars moeten weer met lijnen over water te beginnen over de vijver op het trainingsterrein. Wij moeten het goede voorbeeld geven en dus zonder lijnen de vijver over, maar ja er omheen is toch makkelijker, alleen pech dat daar een instructeur in de weg stond, dan toch maar door het water want mijn dummy lag aan de andere kant en die moest ik hebben want die is van mij. Verder gaat het allemaal redelijk goed, vanaf volgende week beginnen we weer met wild, dat is wel leuk alleen die kraaien vind ik nog steeds vreselijk.

Wat denk je wat voor wild wij kregen: nou je raadt het al ‘’kraaien’’. Na even goed geroken te hebben en er eens met mijn poot overheen gedaan te hebben, heb ik dat vieze beest toch maar opgepakt en naar de voorjager gebracht, gelukkig dat het stukje worst, wat ik kreeg ,die vieze smaak wat deed verzachten. Toen kreeg ik waterwerk, de instructeur was heel blij dat ik kwam, hij had namelijk wel 20 minuten moeten vechten met een Duitse Staande Langhaar die niet deed wat ze wilden. Gelukkig heb ik nu even rust zei hij. Nou ja ik maak ze het niet moeilijk, toen de voorjager zei ‘’over’’ ben ik erover gezwommen, daarna het commando ‘’zoek apport’’ ben ik dummy gaan zoeken, die heb gepakt en zag mijn kans schoon om, om de vijver naar de voorjager te lopen. De instructeur had nog niet rust genoeg gehad, dus moest ik nog een keer. Alles deed ik weer hetzelfde alleen nu was de weg eromheen afgesloten, ik ben nog maar een paar keer naar links en naar rechts gelopen en toen toch maar via het water terug gegaan. Die leuke Mevrouw die alles weer filmt zei: hè hè eindelijk weer eens , na alle moeilijkheden met honden, Floris  met een stunt waarmee je kunt lachen.

Het is weer zover we gaan weer naar het kanaal, dat is wel leuk. Waar we er nu over moeten is het wel heel breed en veel riet, de 1ste keer dat ik erover ging vond ik de dummy niet, hij lag verkeerd rechts van mij toen ik uit het water kwam, van de wind af en ik ging jagen tegen de wind in. Zoals jullie weten leggen Setters en Pionters  in een korte tijd grote afstanden af, na 300m kon ik niets anders meer dan terugzwemmen, toen terug naar de voorjager en weer meteen over water en nu beter op de tekenen van de voorjager gelet en vond de dummy meteen en weer terug gezwommen naar de voorjager en hem netjes afgegeven. De andere voorjagers snapten er niets van, hun honden gaan niet zover, maar mijn voorjager zei:  hij wilde revieren maar dat ging niet omdat er een afrastering stond en toen is hij over water teruggekomen, de 2de keer heb ik hem naar rechts gestuurd over de dummy heen en toen rook hij hem. Zoekapport uit het bos was weer met eend, die had ik weer zo te pakken, alleen moest wel weer even ruiken wat het was voor ik hem oppakte, ook het markeer apport was weer eend. Toen kregen we nog het los volgen, dat viel niet mee want ik rook een kraai, die hadden ze klaargelegd voor het kort apport. Hij heeft wel een heel goede neus zei de instructeur nog geen een andere hond heeft erop gereageerd. Dat zal wel zei de voorjager, dadelijk met kort apport pakt hij hem weer niet, dan hoeft hij er nu niet naartoe te gaan, en hij had gelijk ik vind ze nog steeds te vies om op te pakken, als ik ze in bek geduwd krijg breng ik hem wel weg. Er was even geen hond voor kort apport, dus zei de voorjager: ik ga het nog eens proberen met die kraai, en ik dacht dan pak ik hem maar vlug op en breng hem netjes terug anders blijf hij aan de gang met dat vies beest. Tot de volgende keer.

Tot ziens Floris
Vervolg 9.........


Hallo Allemaal

Daar ben ik weer, 12 juli hadden we weer examen en net toen die dag was ik weer eens een Sierse Etter. Het begon met apport over water, na al die regenval stond het water erg hoog en de kant was vrij steil naar beneden, ik ging er wel in, maar moest eerst eens kijken of er betere plaatsen waren om er in te gaan. Eenmaal in het water ging het verder vlot. Apport uit water was weer zoiets, ik zag de eend in het water vallen en opnieuw moest een plaats zoeken om er in te gaan, er alleen niet aan gedacht dat er veel stroming stond i.v.m. het hoge water, dus moest ik heel snel zwemmen om de eend voor de sluis te pakken, maar ook dat lukte dus het waterwerk was achter de rug 2 x6 nog niets aan de hand. Toe kwam het aangelijnd en los volgen dat ging heel goed een 8, maar de voorjager had al aan mij gezien dat ik iets rook daar bij de bossen. Ik werd uitgestuurd en ging meteen richting die geur, toe ik de fluit hoorde liep ik nog een stuk door dus maar weer een 6, oke nog steeds voldoende. Daarna kregen verloren apport, dat ging weer redelijk een 8  en verder waren er geen moeilijke opgaven meer, dacht de voorjager. Het begon met down liggen 3 minuten met de voorjager uit zicht een 10 prima dacht de voorjager, opmars naar het kort apport met konijn, nou ik rende naar het  konijn pakte het en liep niet naar de voorjager maar het bos in en ging er bij zitten die werd boos en toen ben ik er alsnog naartoe gegaan maar dat was een 0 einde examen. Vandaar gingen we naar het makkeerapport, de moeilijkheid van dat apport is dat er een eend op 60m in het lange gras gegooid word en ik er daarna recht naartoe moet lopen, zonder te zoeken en dat deed ik heel goed alleen dacht ik, ik ga maar eens staan te kijken en dat deed ik zolang dat het weer een 0 was. Hoe kan dat nou zei de voorjager die 2 nullen hadden normaal 2 tienen moeten zijn, maar ja ik was weer eens een Etter.
Na de middagpauze waren er plotseling het Vrouwtje en Ton en Nans, dat vond ik heel leuk. De eerste proef moest ik down liggen daarna ging de voorjager verder met de jager en hoorde ik een schot, toen kwam de voorjager terug om mij te halen en ik werd ingezet om een kraai te apporteren, ik ging eerst kijken naar de bezoekers, te ben ik teruggerend en heb de kraai netjes teruggebracht, daarna was het sleepapport dat ging ook goed. Bij de duivenjacht heb ik de duiven ook teruggebracht alleen moest ik even voor Ton gaan staan zodat hij mooie foto’s kon maken. Zo ook bij de drijfjacht, ik ging de fazant halen en even langs Ton zodat hij weer een foto kon maken, wel wat punten aftrek maar verder wel goed.
Bij Jachthondentraining Discendo krijg ik over een paar weken een tetst en kan ik verder trainen voor het A diploma als ze me aannemen, normaal doen ze geen Ierse Setters, maar ja misschien ben ik een uitzondering. Trouwens Ton en Nans vonden het heel leuk en waren ook wel trots wat een Ierse Setter allemaal kan en zeker als je Blues of Redpride heet.

Vervolg 10.........


Hallo Allemaal

Ik ben vanaf de vakantie al bezig met de veldtraining, dit is een zware training, mijn conditie was niet goed genoeg dus moest ik met het baasje gaan fietsen en snel ook. Mijn baasje is begonnen met een kilometer of 4 tussen de 20 en 25 kilometer per uur, dit moet opgevoerd worden naar 9 tot 10 kilometer. Maar nu ga ik een beetje mijn eigen gang ik begin met 35 kilometer per uur, dat vind ik wel leuk, moet mijn baasje ook hard werken, maar dat kan ik maar 4 kilometer en dan val ik terug naar 20 km/pu en dat gaat dan nog een paar kilometer, ik denk dat ik het toch beter moet gaan verdelen. In het veld gaat het steeds beter, ik maak intussen grote slagen en heb een tijdje geleden een haas opgestoten, ben er meteen achteraan gegaan, dat heeft zoiets een kilometer geduurd en toen ben ik hem kwijt geraakt in een sloot met veel struiken, ben toen maar weer naar mijn baasje gegaan. Degene waarvan ik les heb was niet boos, maar dit is wel de laatste keer en vanaf toen kreeg ik een stroomband om, daar word ik mee gecorrigeerd als ik iets fout doe. Die man heeft grote jachtgebieden bij ons in de buurt liggen, maar nog leuker hij heeft ook nog 11000 hectare in Duitsland vlak bij Cochem liggen en daar zit nog heel veel veerwild , ik was nog 5 minuten in het veld en toen stootte ik een klucht patrijzen op, ongeveer 12, dat is niet goed maar wel leuk. Ik heb trouwens ook al een paar keer heel goed voorgestaan. Het is nu eind november ik train intussen naast de auto ik begin met 35 km p/u en zak na ongeveer 4 km terug naar 30km p/u en dat houd ik 10 km vol. Met het veldwerk kom ik steeds dichter bij de werkhonden, maar er zijn er een paar bij die echt heel goed zijn.

Met de gewone jachttraining gaat het ook goed, alleen de proeven in Sevenum zijn wel heel moeilijk. Vooruitsturen 30m bij een paaltje gaan zitten en vandaaruit apporteren, nou naar dat paaltje rennen gaat nog wel, maar om dan te gaan zitten is wel heel veel gevraagd ik heb te veel jachtpassie om te gaan zitten ik begin meteen het apport te zoeken en een dubbel apport moet je eerst naar de laatste valplaats en dan naar de eerste (waar was dat ook weer???) ik heb wel geluk dat ik een Setter ben, ik heb dat terrein zo doorzocht ook al is het groot dat heb je als je veldwerk doet. Dan sleepapport van 150 of 200m, dat vind ik niet zo moeilijk mijn neus is heel goed. Trouwens jammer dat we geen veldwerk meer mogen doen i.v.m vogelgriep, de jacht ligt tot 13 dec. stil hopelijk komen er geen nieuwe gevallen bij.


Tot ziens Floris
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu